Titaanidioksidia käytetään yleisesti valkoisena väripigmenttinä maaleissa, muoveissa, papereissa ja meikeissä. Erilaisissa elintarvikkeissa (mm. makeiset, keksit, ravintolisät) sitä käytetään väriaineena E-koodilla E171. Titaanidioksidia käytetään myös lääkeaineiden täyteaineena sekä aurinkovoiteissa suojaamaan ihoa UV -säteilyltä. Titaanidioksidi on myrkytön ja biologisesti inertti.

 

Titaanidioksidilla on myös erittäin mielenkiintoisia fotokatalyyttisiä ominaisuuksia, joita Claeris-tuotteissakin hyödynnetään. Titaanidioksidilla voidaan UV-valon avustuksella hajottaa orgaanisia yhdisteitä. Näin voidaan toteuttaa mm. itsepuhdistuvia pintoja. Valo muuttaa TiO2:n pinnan superhydrofiiliseksi, jolloin vesi leviää ohueksi kalvoksi pinnalle eikä pisaroidu – ominaisuuden sovelluskohteena mm. huurtumattomat lasit ja peilit. Fotokatalyysin ja superhydrofiilisuuden avulla titaanidioksidilla käsitellyt pinnat pysyvät puhtaampana, koska vesi irrottaa pinnalle jääneet epäorgaanisetkin epäpuhtaudet.

Ilmaa puhdistava käsittely lyhyesti

Puhdistusvaikutuksen saa aikaan pintoihin ruiskutettu ohut kerros valoreaktiivista titaanidioksidia. Valo katalysoi kerroksen pinnassa reaktioita, joiden seurauksena kaikki orgaaninen aines hajoaa vaarattomiksi yhdisteiksi. Tämän ansiosta mm. mikrobit ja niiden aineenvaihdunnan tuottamat aineet, hajut ja haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) vähenevät merkittävästi.

Ilma puhdistuu sen liikkuessa huonetilassa ja osuessaan käsiteltyihin pintoihin. Reaktioon tarvittava valo voi olla joka luonnonvaloa tai valaisimien tuottamaa keinovaloa. Tiloissa käsitellään yleisimmin katto ja seinät. Tavoitteena on käsitellä sellaiset pinnat joiden kautta ilma varmimmin huoneessa liikkuu.